« terug naar vorige pagina

Briefje van de dokter, (nieuwe) verwijzing, verklaringen en aanvragen

 

Heb ik hulp van de huisarts nodig?

Geregeld krijgen wij vragen over het maken van een doktersbriefje of een nieuwe verwijzing; het verstrekken van formulieren, machtigingen of verklaringen. Vaak is de hulp of betrokkenheid van huisarts niet nodig.

Sinds kort is er een nieuwe website verwijsafspraken.nl

Deze website is een initiatief van “Help de huisarts verzuipt” en heeft als doel om duidelijk te maken wanneer de betrokkenheid van de huisarts wel of niet nodig is.

Op deze website verwijsafspraken.nl kunt u dus nagaan of u bijvoorbeeld een briefje, (nieuwe) verwijzing, verklaring of machtiging van de huisarts nodig heeft. De website wordt regelmatig geüpdatet en gecontroleerd. Nieuwe afspraken worden zo snel als mogelijk toegevoegd.

Ondanks dat de informatie op de website helder en duidelijk is, geven wij u hieronder extra informatie over het verstrekken van een briefje van de dokter en nieuwe verwijsbrief.

Briefje van de dokter?
Soms worden wij gevraagd om een zogenaamde “briefje van de dokter”. Bijvoorbeeld een school die zich zorgen maakt over het verzuimgedrag van een leerling, of een reisbureau in verband met een annulereing wegens ziekte. Onze beroepsgroep KNMG is van mening dat huisartsen dergelijke “briefjes” niet moeten schrijven. Waarom? U leest dat in deze nederlandse of engelse toelichting.

Nieuwe verwijsbrief nodig?
Soms vragen ziekenhuizen om een nieuwe verwijsbrief van de huisarts. Omdat uw laatste bezoek bijvoorbeeld langer dan een jaar geleden was. Of omdat een specialist u wilt verwijzen naar een andere specialist in het ziekenhuis. Dit is echter vaak onnodig.

U heeft geen nieuwe verwijsbrief nodig als:

  1. uw aandoening chronisch is, én
  2. u niet formeel bent ontslagen uit controles.

U bent daarbij pas formeel ontslagen als uw huisarts een ontslagbrief kreeg, ook al was uw laatste bezoek enkele jaren geleden.